2024 MingfengShan gushu Big Leaf Shu pu’er

38,00 

Tento Shu pu’er je vyrobený z materiálu zo starých stromov (150-400rokov) rastúcich v záhradách dedinky MingfengShan 鸣凤山 (2050-2100m.n.m.), Yan’anShan, Yongde County, Lincang.

Naraziť na autentický Shu puer z gushu je celkom vzácne. Hlavným dôvodom je, že na trhu je hodnota Shu pueru drasticky nižšia ako Sheng. A to bez ohľadu na to, že výrobný proces Shu začína tam, kde produkcia Sheng končí, je komplexný a vyžaduje si špeciálne know-how, čím predstavuje ďalšiu časovú, ale aj finančnú investíciu do finálneho produktu. Z toho dôvodu sa bežne na produkciu Shu nepoužíva materiál rovnakého pôvodu, alebo kvality, ako na Sheng. V praxi teda ide skoro výhradne o lístky plantážových kríčkov a aj to nie tie najcennejších zberov, ktoré tiež väčšinou skončia v Sheng.

Na tento čaj boli zabezpečené dva zbery zo starých stromov rastúcich v okolí dedinky MingfengShan, nachádzajúcej sa v juhozápadnóm Yunnane. Prvý zber bol z konca jari (apríl), tvz. Chunweicha 春尾茶, a druhý zo začiatku jesene (september), tvz. Guhuacha 谷花茶. Oba tieto zbery sú veľmi dobrej kvality, ale za zlomok ceny hlavných jarných a jesenných zberov.

Pozbierané lístky boli zavädané, fixované na woku a na záver dosušené na slnku. Po spracovaní jesenného zberu bol všetok materiál (maocha), v objeme 2,5 tony, prevezený o 35km ďalej na úpätie hory TangliShan, v Yongde. Tu sa nachádza SongShan Tea Plant, továren špecializovaná na produkciu Shu, ktorá má už 40 ročnú tradíciu a je známa vysokým štandardom svojich postupov a fermentačného know-how (priestranné, dobre osvetlené a vetrané fermentačné priestory, kvalitné mikrobiálne kultúry, prísne hygienické zásady a použitie čistej pramenitej vody pri fermentacií).

Fermentačný proces trval jeden a pol mesiaca a prebiehal pod vedením pána Yang, zakladateľa SongShan Tea Plant, ktorý stál pri zrode tejto metódy v 70’tych rokoch a ktorý sa ešte aj ako 72 ročný stále na tomto procese priamo podiela.

Čaj sa nakopí do velkých kôp, ktoré sa striekaju vodou a následne sa zakryjú termálnymi plachtami. Priebeh fermentácie sa permanentne monituruje a reguluje. V priebehu tohto procesu sa masa lístkov zredukovala o 24%.

Materiál sa nakoniec nechal dosušiť a bol vysortovaný podla typu lístkov na Big Leaf – väčšie lístky, Gongting – menšie lístky a tipsy a Laochatou – čajové hlavy.

Podobné produkty

Návrat hore